Over Raymond

Na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam heeft Raymond Huisman zich lang verdiept in Westerse schilderkunst. Traditioneel wordt de visuele werkelijkheid verbeeld alsof het doek een raam is. Zo ziet men de wereld door de ogen van een kunstenaar. De kunstenaar ziet de wereld in de context van zijn tijd… De oneindige hoeveelheid interpretaties van de werkelijkheid zien we terug in al die verschillende weergaven ervan. En dan, de kunstwerken worden zelf deel van de werkelijkheid, op hun beurt gezien en verschillend begrepen.

Deze gelaagdheid en meerduidigheid zijn belangrijk in het werk van Raymond. De helderheid van zijn uitvoering ziet hij als middel om de veelzijdige complexiteit van het onderwerp, hoe ‘alledaags’ ook, te vangen en over te brengen. Daarbij is het schilderen voor hem een metafoor voor de manier waarop wij betekenis geven aan wat wij waarnemen.

Zijn project over dementie heeft daarbij voor een nieuwe invalshoek gezorgd. Dementie beperkt de begripsmatige verwerking van zintuigelijke informatie. De impact daarvan op de ‘interpretatie van de wereld’ moet enorm zijn. Dit wordt in zijn schilderijen vertaald door in ontwerp en uitvoering allerlei verkeerde ordeningsprincipes toe te passen. Zo versnippert tijd en ruimte in het werk.

De wandschildering in hoofdkantoor van Achmea in Zwolle is daar een eerste voorbeeld van.

Opdracht in Beeld

Naast vrij werk maakt hij ook werk in opdracht waaronder portretten, geschenken, gedenktekens, ontwerp van drukwerk en geeft hij inspirerende workshops.
Zie voor meer informatie www.opdrachtinbeeld.com